Artemea - Blog 'Tijd voor Zorg'

Winnaar bekend: Wat is jouw favoriete time-out? Prijsvraag


nog geen commentaar 04-10-2016 Gabriëlle Verbeek

Mijn time-out: ‘Heb je haast, pak een stoel!’

Bedenker: Anja van de Weerd, ingestuurd door Wil Hoeijmakers

In het thema “tijd voor zorg” verzamelen we goede ideeën en praktische werkvormen om beter om te gaan met tijd in de zorg. In onze laatste poll zijn we benieuwd naar favoriete time-outs in het werk Daarvoor hadden een prijsvraag. De winnaar is bekend, ze heet Anja van de Weerd, verpleegkundige in Rotterdam. Inmiddels gepensioneerd. Haar laatste functie was stafverpleegkundige in de Palliatieve terminale zorg, met het aandachtsveld: Zorg voor de zorgende." Anja’s lijfspreuk werd ingestuurd door haar ex- collega Wil Hoeijmakers die als senior adviseur bij Vitalis WoonZorg Groep werkt.

Wil: “Anja is een geweldige verpleegkunde, een uitmuntende collega die mij 20 jaar geleden al leerde om te gaan met tijdsdruk. Als het hectisch was, dan zei ze dit. Intussen kan ik zelf veel beter omgaan met drukte. Ik sta er wel helemaal achter, want ik zie dat bij tijdsdruk iedereen geneigd is om door te hollen in plaats van even stil te staan bij de situatie en keuzes te maken die haalbaar zijnt. De time-out van Anja maakt dat je je niet gek laat maken.

Anja’s tip is simpel: ‘Heb je haast, pak een stoel!’

Anja: “Tijd is iets waar ik mijn hele leven al wat mee heb. Als kind kwam ik vaak te laat op school, omdat ik onderweg in iets verdiept raakte. Het was wel belangrijk om op tijd te zijn, ook in mijn werk. Ik heb gewerkt in ziekenhuizen, de thuiszorg en de ouderenzorg. Het gebeurde wel dat ik hard ging, als een collega naast me ook rende. Daar had ik dan gesprek over. Hoe komt het dat we dit doen? Deze kreet is iets simpels. Het was iets wat me hielp. Je moet soms zand in de machine strooien. Zodat je kunt kijken naar hoe je het doet. Het werd een gevleugelde uitdrukking, ook voor collega’s. Stilstaan in de drukte, even tijd voor reflectie…. Dan heb je daarna weer zin om door te gaan!”.

Anja en Wil krijgen onze hartelijke gelukwensen. Ze ontvangen in dit geval beiden een Tijdspel, als prijs.

Hieronder staan 33 time-outs. Kies jouw favoriete tip(s) eruit en gebruik ze!

Bevestig Verwijderen Artikel
Als u dit artikel verwijdert, worden ook alle 0 commentaren onder dat artikel verwijderd. Er is geen undo. Weet u het zeker?
Andere categoriën
Andere artikelen in deze categorie
Bevestig Verwijderen Commentaar
Als u dit commentaar verwijdert, worden ook alle reacties onder dat commentaar verwijderd. Er is geen undo. Weet u het zeker?
Wanneer u inlogt of zich registreert kunt u een profiel aanmaken.
0 commentaren